top of page

Erdőmerülés elnevezésű, mentálhigiénés és relaxációs célú módszerünk a japán shinrin-yoku, azaz erdőfürdőzés egyik egyedi magyar adaptációja.  A módszer célja a test és elme lecsendesítése a természetben való megmerítkezés által. Tengelyei az erdei környezetben végzett relaxáció, a lassú, ráérős, szemlélődő erdei séta, a légzés- és meditációs gyakorlatok és az öt érzékszervre ható játékok, felfedezések. A módszer egyéni, de a programokat csoportosan szervezzük.

Csoportos programjainkon egy lassú, tudatos erdei sétát vezetünk, miközben a természetes környezetben tapasztalható észlelések, érzékelések adott pillanatban történő megélésére fektetjük a hangsúlyt. Mindezek elősegítik a fiziológiás folyamatok optimálisabb működését, fokozzák a relaxációt és támogatják a szorongás oldását. 

A módszer több szakterület együttműködésével jött létre, és az adott kereteken belül jól kombinálható különböző önismereti, művészeti, pszichoterápiás vagy mozgásos eszközökkel. Ezeket a kombinációkat az egyes speciális modulok testesítik meg.

_H4A0079.jpg
_H4A0073.jpg

A stresszoldó hatásról:

A stressz a mindennapi életünk része, normális reakciónk a váratlan, nehéz vagy veszélyes helyzetekre. Ha azonban ebből a természetes reakcióból túl sokat élünk át, az kimerítve erőforrásainkat káros hatással lesz a zervezetünkre, legyengíti immunrendszerünket. A stresszoldásnak rengeteg módja ismert és szerencsére sok ember tudja, hogy mire lenne szüksége, mi segít neki, ha feszült. Az erdőfürdőzés stresszoldó hatását klinikai kutatások sora igazolja. Az erdőben töltött idő csökkenti a stresszhormonok szintjét, növeli az immunrendszer hatékonyságát, javítja az általános közérzetet. Élettani és lélektani szempontból is segíti a stresszes életmódból következő ártalmak csökkenését. Az Erdőmerülés során a természetben, az ember legősibb élményvilágához hazatérve kerülünk abba a relaxált állapotba, amely segít visszaállítani az idegrendszer nyugalmi állapotát, és ez a hatás a program után is kitart.

bottom of page